Składniki:
- 175 g masła
- 70 g cukru
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 230 g mąki pszennej
oraz
- 1 łyżka gorzkiego kakao
Wykonanie:
Zagnieść mąkę z masłem, cukrem i aromatem waniliowym. Ciasto podzielić na dwie
połowy, do jednej z nich wmieszać kakao. Wyrobić obydwa ciasta osobno, można
podsypywać mąką. Uformować dwie kule, wstawić do lodówki na godzinę .
Schłodzone jasne ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na placek o średnicy ok 40 cm.
Najlepiej zrobić to bezpośrednio na papierze do pieczenia(ja robilam na stolnicy). Ciemne ciasto również
rozwałkować na placek, położyć na jasnym cieście (ja rozwałkowałam ciemne ciasto na
placek o średnicy ok. 30 cm, położyłam na jasnym i wtedy rozwałkowałam do końca tak,
by obydwa placki były jednakowej wielkości).
Ciasta zwinąć w roladę, pomagając sobie
papierem do pieczenia. Zwinięty rulon, otulić papierem i wstawić do lodówki na 30
minut.
Rulon pokroić na plastry. Plastry poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10- 12 minut.
Po upieczeniu ostudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz