Intensywnie zielone ciasto ze szpinakiem, bardzo pyszne, miękkie i wilgotne a najlepsze w nim jest to że szpinak w nim jest praktycznie niewyczuwalny.
Gorąco polecam :)
Przepis znaleziony na portalu "Przyślij przepis"
pochodzi z blogu "Przyjemność z pieczenia"
pochodzi z blogu "Przyjemność z pieczenia"
CIASTO:
- 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- szklanka cukru
- 3 jaja
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA ŚMIETANOWA:
- 500 ml śmietany kremowej 36% lub 30%
- 2 opakowania śmietan-fixu
- cukier waniliowy
- owoc granatu lub żurawina
Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody.
Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy cienkim strumyczkiem powoli olej dalej mieszając.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką.Wlewamy do tortownicy(najlepiej ją wyłożyć papierem do pieczenia) 26 cm średnicy , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C.
Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i rozdrobnić je na talerzyku.
Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z cukrem wanilinowym i odrobiną cukru pudru (do smaku).
Na ciasto wyłożyć ubitą śmietanę,
posypać okruszkami ciasta i obłożyć owocami granata lub pokrojoną na cztery części żurawiną leciutko dociskając je dłonią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz