niedziela, 10 listopada 2013

Ciasto leśny mech

Intensywnie zielone ciasto ze szpinakiem, bardzo pyszne, miękkie i wilgotne a najlepsze w nim jest to że szpinak w nim jest praktycznie niewyczuwalny.
Gorąco polecam :)





Przepis znaleziony na portalu "Przyślij przepis"
 pochodzi z blogu "Przyjemność z pieczenia"

CIASTO:

  • 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • szklanka cukru 
  • 3  jaja
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA ŚMIETANOWA:

  • 500 ml śmietany kremowej 36% lub 30%
  • 2 opakowania śmietan-fixu
  • cukier waniliowy
  • owoc granatu lub żurawina



      Rozmrażamy szpinak i odsączamy z  wody.
      Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy cienkim strumyczkiem powoli olej dalej mieszając.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką.Wlewamy do tortownicy(najlepiej ją wyłożyć papierem do pieczenia) 26 cm średnicy , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C.
 Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i  rozdrobnić je na talerzyku.

 Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z cukrem wanilinowym i odrobiną cukru pudru (do smaku).
        Na ciasto wyłożyć ubitą śmietanę,

 posypać okruszkami ciasta i obłożyć owocami granata lub pokrojoną na cztery części żurawiną leciutko dociskając je dłonią. 





Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zakręcone Ciasteczka

Składniki: - 175 g masła - 70 g cukru - kilka kropel aromatu waniliowego - 230 g mąki pszennej oraz - 1 łyżka...