poniedziałek, 18 listopada 2013

Tort czekoladowy

Pyszny tort czekoladowy ,przełożony masą jogurtową.Ten torcik piekłam na urodziny mojego synka był zachwycony bo właśnie taki sobie życzył.




Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki kakao/szklanka o pojemności 250 ml/

Krem:

500 ml jogurtu
3-4 łyżki cukru pudru
trochę wrzątku
3 łyżeczki żelatyny
cukier waniliowy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i kakao wymieszać, przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać suche składniki. Delikatnie wmieszać do ciasta, by składniki się połączyły. I tu są dwie możliwości: suche składniki wmieszane mikserem na bardzo (!) wolnych obrotach dadzą Wam biszkopt mniej puszysty, objętościowo mniejszy (forma 20 cm, ). Składniki wmieszane szpatułką, również bardzo delikatnie (!) spowodują, że biszkopt będzie bardziej puszysty i wypełni formę 22 cm wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą bezpieczniejszą.
Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia.
Wystudzony, przekroić na 3 - 4 blaty.
Uwaga:
 boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.
Rada:
 Po wyjęciu biszkoptu z formy warto go odwrócić 'do góry nogami'. Biszkopt kakaowy nigdy nie jest idealnie płaski (w przeciwieństwie do biszkoptu białego), rośnie z minimalną górką, więc wyrówna się po odwróceniu biszkoptu.

Żelatynę rozpuścić we wrzątku i ostudzić,następnie ubić jogurt dodać cukier puder i cukier waniliowy i wlać powoli cienkim strumyczkiem chłodną żelatynę cały czas ubijać aż masa zacznie tężeć.
Biszkopt nasączyć ponczem wyłożyć część masy jogurtowej przykryć kolejnym blatem  i znów nasączyć i wyłożyć kolejna część masy przykryć blatem ,nasączyć ponczem. Boki tortu wysmarować kremem  aż do górnego biszkoptu,obsypać wiórkami z gorzkiej czekolady.Następnie rozpuścić polewę czekoladową i oblać nią wierzch tortu.

 Gdy polewa zastygnie udekorować resztą kremu według swojego uznania.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zakręcone Ciasteczka

Składniki: - 175 g masła - 70 g cukru - kilka kropel aromatu waniliowego - 230 g mąki pszennej oraz - 1 łyżka...