piątek, 25 października 2013

Biszkopt z bita smietana i truskawkami

Pyszny i lekki biszkopt przełożony bitą śmietana

ze słodkimi truskawkami i galaretką

to idealny deser na niedzielne spotkanie w gronie rodzinnym.

Polecam :)







Biszkopt:

5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
tortownica 20-22 cm

Krem:

1litr śmietany kremówki

3 łyżeczki żelatyny spożywczej

3-4 łyżki cukru pudru

1/6 szklanki wrzątku


Przybranie:

truskawki

2 galaretki truskawkowe


2 szklanki gorącej wody




Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywną pianę.Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier,dalej ubijając.Dodawać po kolei żółtka,nadal ubijając .Mąki wymieszać,przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta(najlepiej łyżką).Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia,boków niczym nie smarować.Wyłożyć ciasto.Piec w temperaturze 160-170 stopni  około 30-40 minut (lub dłużej,do tzw.suchego patyczka).Gorące ciasto wyjąć z piekarnika,i z wysokości około 60 cm opuścić na podłogę(w formie,trzeba nią uderzyć żeby dość mocno pukło. Ja opuszczam na dywanik w holu:).) !!!Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.Całkowicie wystudzić.


Uwaga: boki biszkoptu oddzielać
 nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie ostudzony.


Żelatynę rozpuszczamy dokładnie we wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, dalej ubijamy. Następnie dodajemy  cieniutkim strumyczkiem, (cały czas miksując) całkowicie wystudzoną ale jeszcze płynną  żelatynę. Jeśli w międzyczasie okaże się że żelatyna nam stężała, wystarczy lekko ją ogrzać by przywrócić do stanu płynnego, ale tak by nie była zbyt ciepła, bo wówczas śmietana popłynie.Biszkopt przekrawamy na pól nasączamy,przekładamy bitą śmietaną a na wierzchu układamy truskawki i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.


 W międzyczasie rozpuszczamy galaretki i studzimy ,gdy zacznie tężeć wylewamy na truskawki i z powrotem wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. 



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zakręcone Ciasteczka

Składniki: - 175 g masła - 70 g cukru - kilka kropel aromatu waniliowego - 230 g mąki pszennej oraz - 1 łyżka...