czwartek, 24 października 2013

Eklerki z kremem budyniowym

Eklerki,  są robione z ciasta parzonego, przełożone 

bitą śmietaną, kremem

 budyniowym lub innym ulubionym kremem są 

najlepsze gdy mamy ochotę na coś 

słodkiego .Ale ostrzegam są pracochłonne więc 

najlepiej jak pomogą w ich 

przygotowaniu wasze pociechy(dla nich to super 

zabawa) albo wasza druga połowa 

:).  Polecam!





Ciasto parzone składniki:

1 szklanka wody
125 g masła lub margaryny
1 szklanka mąki pszennej
4 nieduże jajka

Krem budyniowy:

1l mleka
 2-3 łyżki cukru
 cukier waniliowy
5 łyżek mąki pszennej lub kukurydzianej 
3 łyżki mąki ziemniaczanej 
200 g (1 kostka) masła (o temperaturze pokojowej)
1-2 żółtka 
olejek śmietankowy
W rondelku zagotować wodę z masłem. Na gotującą wodę wsypać mąkę i mieszać energicznie, by się całość nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia bez przyspieszaczy typu otwarte okno lub balkon (jest to bardzo ważne, inaczej eklerki nie urosną w piekarniku). Po tym czasie zmiksować z jajkami (mikserem ze spiralnymi końcówkami) lub utrzeć drewnianą łyżką.

Masę wyciskać na blaszkę za pomocą szprycy bądź rękawa cukierniczego, z ozdobną lub grubą okrągłą końcówką. Ja wyciskam woreczkiem z odciętym rogiem. 




Piec w temperaturze 200ºC przez 20 - 30 minut (ja piekę 25 minut). Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części.
 Z całości mleka odlewamy 2 szklanki i dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy oraz mąki i bardzo dokładnie mieszamy, rozcierając ewentualne grudki.
 Pozostałe mleko zagotowujemy.Aby mleko się nie przypaliło dno i boki rondelka smarujemy dokładnie masłem lub margaryną.
 Kiedy tylko mleko w rondelku zacznie bulgotać, dolewamy mieszankę mleka, mąki, cukru i wanilii, cały czas dokładnie i bardzo intensywnie mieszając i znów zagotowujemy.
 Zmniejszamy ogień i nadal, powoli, cały czas mieszając intensywnie i rozcierając ewentualne grudki, gotujemy budyń aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Końcówkę gotowania można przeprowadzić przy wyłączonym palniku, unosząc nad nim rondel i bardzo mocno mieszając gęsty budyń.
 Odstawiamy budyń do wystudzenia w temperaturze pokojowej (nie chłodzimy w lodówce!). Konsystencja budyniu na krem budyniowy powinna być gęsta – najlepiej, jeśli po wystudzeniu staje w nim łyżka, a całość nie wylewa się z rondelka po obróceniu go do góry dnem. Masło ucieramy na puch za pomocą miksera, na najwyższych obrotach.
 Do masła dodajemy budyń po 1 łyżce, miksując na średnich obrotach, dokładnie rozmiksowując krem przed dodaniem kolejnej porcji budyniu. Opcjonalnie, na koniec, można dodać do kremu po 1 żółtku i olejek smakowy.
Gotowym kremem przekładamy eklerki i dekorujemy polewą czekoladową.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zakręcone Ciasteczka

Składniki: - 175 g masła - 70 g cukru - kilka kropel aromatu waniliowego - 230 g mąki pszennej oraz - 1 łyżka...