Składniki:
10-15 dużych ziemniaków
5 dużych marchewek
2 duże cebule
por
kilka świeżych liści lubczyku lub 1/2 łyżeczki maggi
1,5 l bulionu
50 dag mielonego mięsa
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
oregano
bazylia
Marchewki obieramy i myjemy. Część kroimy w plasterki, a pozostałe w kostkę. Cebule obieramy, pół cebuli kroimy w kostkę, a resztę w piórka. Pora oczyszczamy, myjemy, przekrawamy na pół i kroimy w bardzo cienkie paski.Ziemniaki obieramy ,kroimy w kostkę i płukamy na durszlaku pod bieżącą wodą.Bulion wlewamy do garnka, zagotowujemy. Wkładamy pokrojone warzywa,ziemniaki pokrojone w kostkę, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mięso oprószamy solą i pieprzem, wkładamy do wywaru(strzępiąc je na kawałki ). Liście lubczyku opłukujemy i osączamy. Połowę siekamy i wraz z całymi liśćmi wkładamy do zupy. Wsypujemy po szczypcie bazylii i oregano. Gotujemy, aż warzywa i mięso będą miękkie.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz