środa, 18 września 2013

Szybka zupka z mięsem mielonym




Składniki:


10-15 dużych ziemniaków
5 dużych marchewek

 2 duże cebule
 por
 kilka świeżych liści lubczyku lub 1/2 łyżeczki maggi
1,5 l bulionu
 50 dag mielonego mięsa
 2 liście laurowe
 kilka ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
 oregano
 bazylia

Marchewki obieramy i myjemy. Część kroimy w plasterki, a pozostałe w kostkę. Cebule obieramy, pół cebuli kroimy w kostkę, a resztę w piórka. Pora oczyszczamy, myjemy, przekrawamy na pół i kroimy w bardzo cienkie paski.Ziemniaki obieramy ,kroimy w kostkę i płukamy na durszlaku pod bieżącą wodą.Bulion wlewamy do garnka, zagotowujemy. Wkładamy pokrojone warzywa,ziemniaki pokrojone w kostkę, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mięso oprószamy solą i pieprzem, wkładamy do wywaru(strzępiąc je na kawałki ). Liście lubczyku opłukujemy i osączamy. Połowę siekamy i wraz z całymi liśćmi wkładamy do zupy. Wsypujemy po szczypcie bazylii i oregano. Gotujemy, aż warzywa i mięso będą miękkie.



SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zakręcone Ciasteczka

Składniki: - 175 g masła - 70 g cukru - kilka kropel aromatu waniliowego - 230 g mąki pszennej oraz - 1 łyżka...