SKŁADNIKI:
Biszkopt:
8 jajek
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
0,5 litra mleka
3 łyżki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 margaryna
Dżem:
2 małe lub jeden duży słoiczek dżemu czarna porzeczka
1 galaretka o smaku owoce leśne
Pierniki najlepiej bez polewy(katarzynki około 3 paczki )
czekoladowa polewa
Upiec biszkopt: 8 białek ubić z 8 łyżkami cukru, dodać żółtka , 8 łyżek mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. ok 15-20 min. Po ostygnięciu biszkopt przekroić na dwie części. Dżem podgrzać na małym ogniu , wsypać sucha galaretkę wymieszać i ostudzić. 1 szklankę mleka zagotować z pół szkl. cukru, do pozostałego mleka dodać 3 łyżki mąki, 3 łyżki mąki ziemniaczanej , cukier wanilinowy - dokładnie wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Budyń mieszać aż zgęstnieje. Ostudzić. Margarynę utrzeć dodać zimny budyń - ucierać aż wszytko dokładnie się połączy.Na biszkopt wyłożyć dżem,na to pierniczki jeden koło drugiego,na pierniczki wykładamy krem ,przykrywamy drugim biszkoptem i dekorujemy polewą czekoladową.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz