wtorek, 5 listopada 2013

Placek z kremem i pierniczkami






SKŁADNIKI:

Biszkopt:

8 jajek

8 łyżek cukru

8 łyżek mąki

 łyżeczka proszku do pieczenia


Krem:

0,5 litra mleka

3 łyżki mąki

3 łyżki mąki ziemniaczanej

pół szklanki cukru

1 cukier waniliowy

1 margaryna


Dżem:

2 małe lub jeden duży słoiczek dżemu czarna porzeczka

1 galaretka o smaku owoce leśne

Pierniki najlepiej bez polewy(katarzynki około 3 paczki )

czekoladowa polewa



Upiec biszkopt: 8 białek ubić z 8 łyżkami cukru, dodać żółtka , 8 łyżek mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. ok 15-20 min. Po ostygnięciu biszkopt przekroić na dwie części.  Dżem podgrzać na małym ogniu , wsypać sucha galaretkę wymieszać i ostudzić.  1 szklankę mleka zagotować z pół szkl. cukru, do pozostałego mleka dodać 3 łyżki mąki, 3 łyżki mąki ziemniaczanej , cukier wanilinowy - dokładnie wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Budyń mieszać aż zgęstnieje. Ostudzić. Margarynę utrzeć dodać zimny budyń - ucierać aż wszytko dokładnie się połączy.Na biszkopt wyłożyć dżem,na to pierniczki jeden koło drugiego,na pierniczki wykładamy krem ,przykrywamy drugim biszkoptem i dekorujemy polewą czekoladową.


Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zakręcone Ciasteczka

Składniki: - 175 g masła - 70 g cukru - kilka kropel aromatu waniliowego - 230 g mąki pszennej oraz - 1 łyżka...