Oryginalny torcik
który zrobiłam na 9 urodziny
mojej córci :) Gorąco polecam !
Biszkopt (przepis na blogu)
dodać do biszkoptu czerwony barwnik spożywczy!
Krem budyniowy:
1l mleka
2-3 łyżki cukru
cukier waniliowy
5 łyżek mąki pszennej lub kukurydzianej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g (1 kostka) masła (o temperaturze pokojowej)
200 g (1 kostka) masła (o temperaturze pokojowej)
1-2 żółtka
dowolny aromat
dżem malinowy lub konfitura
maliny
dowolny aromat
dżem malinowy lub konfitura
maliny
Upiec biszkopt ,ostudzić i przekroić na pół, posmarować dżemem lub konfiturą.
Z całości mleka odlewamy 2 szklanki i dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy oraz mąki i bardzo dokładnie mieszamy, rozcierając ewentualne grudki.
Pozostałe mleko zagotowujemy.Aby mleko się nie przypaliło dno i boki rondelka smarujemy dokładnie masłem lub margaryną.
Kiedy tylko mleko w rondelku zacznie bulgotać, dolewamy mieszankę mleka, mąki, cukru i wanilii, cały czas dokładnie i bardzo intensywnie mieszając i znów zagotowujemy.
Zmniejszamy ogień i nadal, powoli, cały czas mieszając intensywnie i rozcierając ewentualne grudki, gotujemy budyń aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Końcówkę gotowania można przeprowadzić przy wyłączonym palniku, unosząc nad nim rondel i bardzo mocno mieszając gęsty budyń.
Odstawiamy budyń do wystudzenia w temperaturze pokojowej (nie chłodzimy w lodówce!). Konsystencja budyniu na krem budyniowy powinna być gęsta – najlepiej, jeśli po wystudzeniu staje w nim łyżka, a całość nie wylewa się z rondelka po obróceniu go do góry dnem. Masło ucieramy na puch za pomocą miksera, na najwyższych obrotach.
Do masła dodajemy budyń po 1 łyżce, miksując na średnich obrotach, dokładnie rozmiksowując krem przed dodaniem kolejnej porcji budyniu. Opcjonalnie, na koniec, można dodać do kremu po 1 żółtku i olejek smakowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz