wtorek, 5 listopada 2013

Tort Rożany z malinami

Oryginalny torcik

który zrobiłam na 9 urodziny

mojej córci :) Gorąco polecam !







Biszkopt (przepis na blogu)
dodać do biszkoptu czerwony barwnik spożywczy!

Krem budyniowy:

1l mleka
 2-3 łyżki cukru
 cukier waniliowy
5 łyżek mąki pszennej lub kukurydzianej 
3 łyżki mąki ziemniaczanej
 200 g (1 kostka) masła (o temperaturze pokojowej)

1-2 żółtka
dowolny aromat
dżem malinowy lub konfitura
maliny 


Upiec biszkopt ,ostudzić i przekroić na pół, posmarować dżemem lub konfiturą.

Z całości mleka odlewamy 2 szklanki i dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy oraz mąki i bardzo dokładnie mieszamy, rozcierając ewentualne grudki.
 Pozostałe mleko zagotowujemy.Aby mleko się nie przypaliło dno i boki rondelka smarujemy dokładnie masłem lub margaryną.
 Kiedy tylko mleko w rondelku zacznie bulgotać, dolewamy mieszankę mleka, mąki, cukru i wanilii, cały czas dokładnie i bardzo intensywnie mieszając i znów zagotowujemy.
 Zmniejszamy ogień i nadal, powoli, cały czas mieszając intensywnie i rozcierając ewentualne grudki, gotujemy budyń aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Końcówkę gotowania można przeprowadzić przy wyłączonym palniku, unosząc nad nim rondel i bardzo mocno mieszając gęsty budyń.
 Odstawiamy budyń do wystudzenia w temperaturze pokojowej (nie chłodzimy w lodówce!). Konsystencja budyniu na krem budyniowy powinna być gęsta – najlepiej, jeśli po wystudzeniu staje w nim łyżka, a całość nie wylewa się z rondelka po obróceniu go do góry dnem. Masło ucieramy na puch za pomocą miksera, na najwyższych obrotach.
 Do masła dodajemy budyń po 1 łyżce, miksując na średnich obrotach, dokładnie rozmiksowując krem przed dodaniem kolejnej porcji budyniu. Opcjonalnie, na koniec, można dodać do kremu po 1 żółtku i olejek smakowy.
Połowę  kremu wykładamy na jedną część biszkoptu i układamy kilka malin,przykrywamy drugą nasączając ją ponczem i cały smarujemy 1/4 pozostałego kremu.Bierzemy szprycę z końcówką w gwiazdkę i resztą kremu formujemy róże na wierzchu tortu ,następnie dekorujemy go dodatkowo malinami.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zakręcone Ciasteczka

Składniki: - 175 g masła - 70 g cukru - kilka kropel aromatu waniliowego - 230 g mąki pszennej oraz - 1 łyżka...