poniedziałek, 4 listopada 2013

Omlet biszkoptowy z bitą śmietaną i ananasem

Pyszny i puszysty omlecik przełożony
bitą śmietaną z kawałkami 
słodkiego ananasa umili każdy podwieczorek
w gronie przyjaciół lub rodziny.
Wyglądem i smakiem przewyższa
łakocie z cukierni!
Polecam :)




Składniki:
(około 8 sztuk)

6 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
6 jajek
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia


Nadzienie:

duża śmietana 30 %
1,5 łyżeczki żelatyny(rozpuścić we wrzątku)
3 łyżki cukru pudru
ananas z puszki pokrojony w kostkę



Białka ubijamy na sztywną pianę następnie dodajemy po łyżce cukru nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku miksując na wolnych obrotach.Na koniec dodajemy obie mąki i proszek ,delikatnie mieszamy szpatułką aż do połączenia składników. Omlety smażymy na suchej patelni teflonowej (lub na zwykłej na odrobinie masła) pod przykryciem na małym ogniu około 3,5 minuty na jednej stronie aż się ładnie przyrumienią(na jeden omlet wchodzą trzy łyżki ciasta).Na drugą stronę odwracamy szybko tak aby nie zdążyły dużo opaść.Z patelni przekładamy na talerz i składamy lekko na pół.Przygotowujemy  bitą śmietanę:Do chłodnego naczynia wlewamy zimną śmietanę,ubijamy na małych obrotach gdy masa zacznie lekko gęstnieć dodajemy cukier puder i wlewamy cieniutkim strumyczkiem rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę ciągle ubijając na wolniutkich obrotach miksera. Ostudzone omlety rozkładamy ,nakładamy szprycą bitą śmietanę i na wierzch nakładamy pokrojonego ananasa.Ponownie składamy nasz omlet na pół i oprószamy go cukrem pudrem lub polewamy czekoladą.







Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zakręcone Ciasteczka

Składniki: - 175 g masła - 70 g cukru - kilka kropel aromatu waniliowego - 230 g mąki pszennej oraz - 1 łyżka...