niedziela, 15 września 2013

Biszkopt z jabłkami,kefirem i bitą śmietaną

Bardzo smaczne, ciasto z jabłkami, masą kefirową i bitą śmietaną. Wszystko razem dobrze się komponuje i tworzy ciekawy deser. Biszkopt nasiąka sokiem z jabłek i całość jest wilgotna.  Ładnie i apetycznie wygląda z kolorowymi paskami i ciemną czekoladą. Bardzo dobry deser dla wymagających gości. Bardzo polecam… 

Przepis pochodzi z blogu "mała cukierenka"


Biszkopt:
6 jajek, osobno żółtka i białka
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku od pieczenia
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego

Masa jabłkowa:
1,5kg jabłek
1 opakowanie galaretki ananasowej lub agrestowej, gruszkowej
1 łyżka masła
1/3 szklanki cukru

Masa jogurtowa:
2 duże kefiry truskawkowe(razem około 700 g)
2 opakowania galaretki truskawkowej

Śmietana:
500 ml śmietanki 30% lub 36%
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny


pół tabliczki gorzkiej czekolady
(startej na drobnych oczkach)



Biszkopt:
 Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder ciągle miksując.

 Dodać żółtka, aromat i wymieszać krótko mikserem ustawionym na najniższych obrotach. Na wierzch przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo krótko, delikatnie wymieszać.
 Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25×36 cm (może być nawet trochę większa) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia.
Masa jabłkowa:
 Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

 Starte jabłka przełożyć do rondelka, dodać cukier, masło i podgrzewać przez około 4-5 minut, mieszając, aż jabłka zmiękną. Dodać galaretkę w proszku i mieszać, aż się galaretka rozpuści, zdjąć z ognia.
 Ciepłe jabłka przełożyć na biszkopt i wyrównać, odstawić do ostygnięcia.




Masa kefirowa:
Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w jednej szklance gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia.

 Przestygniętą galaretkę wymieszać z kefirem i rozprowadzić masę kefirową na ostygniętych jabłkach. Ciasto wstawić do lodówki na 1-2 godziny, aby masa 
kefirowa trochę stężała. 



Śmietana:
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.

 Śmietankę ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Ciągle mieszając mikserem, powoli wlewać żelatynę. Gotową śmietankę rozsmarować na wierzchu masy kefirowej i posypać startą czekoladą ,




ciasto wstawić do lodówki na parę godzin. Podawać pokrojone w kwadraty.






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zakręcone Ciasteczka

Składniki: - 175 g masła - 70 g cukru - kilka kropel aromatu waniliowego - 230 g mąki pszennej oraz - 1 łyżka...