sobota, 14 września 2013

Ciasto cytrynowe



Pyszne ciasto cytrynowe,słodkie i puszyste.bardzo proste do zrobienia i zawsze się udaje a do tego niewiele czasu zajmuje zrobienie go. Gorąco polecam:)




Składniki:

kostka (250g) masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub wanilinowego
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok i skórka starta z cytryny

Masło ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy po jednym jajku( gdy po dodaniu jajka masa się zwarzy to się nie przejmujcie po dodaniu mąki wszystko się pięknie wymiesza a ciasto i tak będzie puszyste :)) . Gdy masa będzie gładka, lekko puszysta i jednolita dodajemy kolejno budyń, mąkę i proszek do pieczenia (warto przesiać wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawać je jednocześnie). Na końcu dodajemy sok z cytryny i skórkę. Przekładamy do formy( tzw. keksówki)  wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 40 min (do tzw. „suchego patyczka”) w temperaturze 180 stopni.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zakręcone Ciasteczka

Składniki: - 175 g masła - 70 g cukru - kilka kropel aromatu waniliowego - 230 g mąki pszennej oraz - 1 łyżka...