niedziela, 15 września 2013

Pizzerinki





Składniki na ciasto:

50 dag mąki pszennej,
 40 g drożdży,
 250 ml ciepłej wody,
 1 płaska łyżeczka soli, 
1/2 łyżeczki cukru,
 2 łyżki oliwy 

Farsz:

Przecier pomidorowy
Zioła prowansalskie
Pomidor 
Ogórek
szynka
kukurydza
 groszek
cebula
ser


Sposób przygotowania:

Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z 4 łyżkami mąki, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia pod przykryciem. Do mąki wlać rozczyn drożdżowy, wymieszać, posolić, zagnieść dosyć miękkie ciasto. Dodać oliwę i wyrabiać. Formułować placuszki wielkości spodka od filiżanki. Spody ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej oliwą. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Gdy ciasto jest gotowe posmarować sosem pomidorowym i nakładać pozostałe składniki. 


Piec ok. 20 -30 minut w temp. 180 st. C. 



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zakręcone Ciasteczka

Składniki: - 175 g masła - 70 g cukru - kilka kropel aromatu waniliowego - 230 g mąki pszennej oraz - 1 łyżka...