Składniki na ciasto:
50 dag mąki pszennej,
40 g drożdży,
250 ml ciepłej wody,
1 płaska łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki cukru,
2 łyżki oliwy
Farsz:
Przecier pomidorowy
Zioła prowansalskie
Pomidor
Ogórek
szynka
kukurydza
groszek
cebula
ser
Sposób przygotowania:
Drożdże rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z 4 łyżkami mąki, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia pod przykryciem. Do mąki wlać rozczyn drożdżowy, wymieszać, posolić, zagnieść dosyć miękkie ciasto. Dodać oliwę i wyrabiać. Formułować placuszki wielkości spodka od filiżanki. Spody ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej oliwą. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Gdy ciasto jest gotowe posmarować sosem pomidorowym i nakładać pozostałe składniki.
Piec ok. 20 -30 minut w temp. 180 st. C.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz