Przepis pochodzi z blogu "moje wypieki" jest fantastyczny ,zawsze się udaje i wychodzi idealnie równy,pieczony bez dodatku proszku do pieczenia.Idealny do tortów i nie tylko:)
Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
tortownica 20-22 cm
Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywną pianę.Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier,dalej ubijając.Dodawać po kolei żółtka,nadal ubijając .Mąki wymieszać,przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta(najlepiej łyżką).Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia,boków niczym nie smarować.Wyłożyć ciasto.Piec w temperaturze 160-170 stopni około 30-40 minut (lub dłużej,do tzw.suchego patyczka).Gorące ciasto wyjąć z piekarnika,i z wysokości około 60 cm opuścić na podłogę(w formie,trzeba nią uderzyć żeby dość mocno pukło. Ja opuszczam na dywanik w holu:).) !!!Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.Całkowicie wystudzić, przekroić na 3 blaty.Przełożyć kremem i dowolnie udekorować:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz