piątek, 28 czerwca 2013

Pączki Z Ziemniaków

Najlepsze pączki jakie jadłam są puszyste, wilgotne i bardzo smaczne.Ziemniaki w nich powodują że utrzymują wilgoć a więc nie wysychają i są świeże przez kilka dni a najlepsze jest to że nie czuć w nich ziemniaków.

Składniki:

1 kg mąki

1kg ziemniaków gotowanych(zmielonych przez maszynkę)

6 łyżek cukru

6 żółtek

1/2 kostki margaryny

1 szklanka mleka

10 dkg drożdży

cukier waniliowy

sól

 

Drożdże wymieszać w letnim mleku ze szczyptą soli i  łyżką cukru,posypać po wierzchu mąką i  zostawić do wyrośnięcia.Margarynę roztopić, ostudzić.Żółtka utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym .Następnie połączyć ze sobą wszystkie składniki,wyrobić jednolite sprężyste ciasto


 i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Następnie formować kulki z dżemem w środku





i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polukrować.


Smacznego!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zakręcone Ciasteczka

Składniki: - 175 g masła - 70 g cukru - kilka kropel aromatu waniliowego - 230 g mąki pszennej oraz - 1 łyżka...