wtorek, 25 czerwca 2013

Kajzerki








SKŁADNIKI:

3 szkl. mąki
12 gram drożdży świeżych(lub 6 gram suchych drożdży)
1,5 łyżeczki cukru
łyżeczka soli
jajko
2 łyżki roztopionego masła
Dwie garści słonecznika i dyni
Składniki mieszamy z 3/4  szklanki letniej wody,wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce(na około godzinę).Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 10 części,z każdej formujemy kulkę,lekko spłaszczamy dłonią i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia


,pozostawiamy pod przykryciem 45 minut.Nacinamy na krzyż,pieczemy w 225 stopniach około 15 minut.


SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zakręcone Ciasteczka

Składniki: - 175 g masła - 70 g cukru - kilka kropel aromatu waniliowego - 230 g mąki pszennej oraz - 1 łyżka...