piątek, 28 czerwca 2013

Zakonnica






Składniki:

Biszkopt(przepis tu na blogu)

Poncz:

1/2 szklanki wody

1/2 szklanki cukru

2 kieliszki wódki(w wersji dla dzieci bez wódki)

1/2 kostki masła lub margaryny

3 łyżki kakao

olejek rumowy

Krem:

0,5 litra śmietany kremówki

5 łyżek cukru pudru

3 łyżki zelatyny( rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody)

gorzka czekolada do dekoracji


Pieczemy biszkopt.


Następnie przygotowujemy poncz,wszystkie składniki na poncz wkładamy do rondelka,zagotowujemy i odstawiamy.Gdy biszkopt wystygnie robimy na całej jego powierzchni dziurki aż do spodu wkładając patyczek do szaszłyków lub robimy dziurki ołówkiem albo kredką


i wylewamy na to nasz wcześniej przygotowany poncz.


Na koniec ubijamy śmietanę z cukrem pudrem powoli dodając rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę tak aby nie powstały grudki(ubijamy na najwolniejszych obrotach żeby nie powstało nam przy ubijaniu masło)  .Krem nakładamy na biszkopt i posypujemy startą czekoladą.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zakręcone Ciasteczka

Składniki: - 175 g masła - 70 g cukru - kilka kropel aromatu waniliowego - 230 g mąki pszennej oraz - 1 łyżka...