czwartek, 20 czerwca 2013

Pączki



 0,5 kg mąki
2 jajka 
5 dkg drożdży
szklanka mleka 
2 łyżki cukru
szczypta soli
marmolada
Wsypać mąkę,dodać jaja.Drożdże wymieszać w letnim mleku 
ze szczyptą soli i  łyżką cukru,posypać po wierzchu mąką i  zostawić
do wyrośnięcia.Wszystko wyrobić dodać pozostały cukier i znowu
pozostawić do wyrośnięcia .Nabierać po trochę ciasta i lekko spłaszczyć 
 dłonią ,na środek położyć troszkę marmolady i dobrze zlepić brzegi formując
kulki ,odłożyć do wyrośnięcia.Po wyrośnięciu  piec na rozgrzanym
 oleju na złoty kolor,posypać cukrem pudrem .
Smacznego!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zakręcone Ciasteczka

Składniki: - 175 g masła - 70 g cukru - kilka kropel aromatu waniliowego - 230 g mąki pszennej oraz - 1 łyżka...