czwartek, 20 czerwca 2013

Rogaliki Z Czekoladą I Marmoladą










Składniki na zaczyn: 
15 dkg drożdży

3 łyżki mąki

szklanka ciepłego mleka

3 łyżki cukru



Ciasto:


1 kg mąki

5 jajek

4 łyżki cukru

cukier waniliowy

1,5 szklanki ciepłego mleka

szklanka oleju

Dodatkowo:

czekolada gorzka 

marmolada

białko jajka

cukier kryształ



Drożdże pokrusz do miseczki,wymieszaj z mąką i cukrem ,zalej ciepłym 

mlekiem,szybko wyrób, przykryj naczynie ,odstaw na 20 minut.W dużej misce 

wymieszaj podrośnięty zaczyn z  mąką ,cukrem i cukrem waniliowym,wlej ciepłe 

mleko i olej,wbij jajka,wyrabiaj wszystko razem około 10 minut.Przykryj miskę 

ściereczką,pozostaw na pół godziny w ciepłym miejscu żeby wyrosło.Wyrośnięte 

ciasto podziel na cztery części.Każdą część rozwałkuj w spore koło,podziel je nożem 

na 12 trójkątów(przekrawając po średnicy koła).Na każdym trójkąciku połóż porcję 

marmolady lub kostkę czekolady,zwijaj od dłuższego boku,uformuj 

rogalik.Posmarowane po wierzchu białkiem i posypane cukrem rogaliki układaj na 

blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym olejem.Piecz 20-25 minut 



temperaturze 200-220 stopni.     




Smacznego!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zakręcone Ciasteczka

Składniki: - 175 g masła - 70 g cukru - kilka kropel aromatu waniliowego - 230 g mąki pszennej oraz - 1 łyżka...