15 dkg drożdży
3 łyżki mąki
szklanka ciepłego mleka
3 łyżki cukru
Ciasto:
1 kg mąki
5 jajek
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
1,5 szklanki ciepłego mleka
szklanka oleju
Dodatkowo:
czekolada gorzka
marmolada
białko jajka
cukier kryształ
Drożdże pokrusz do miseczki,wymieszaj z mąką i cukrem ,zalej ciepłym
mlekiem,szybko wyrób, przykryj naczynie ,odstaw na 20 minut.W dużej misce
wymieszaj podrośnięty zaczyn z mąką ,cukrem i cukrem waniliowym,wlej ciepłe
mleko i olej,wbij jajka,wyrabiaj wszystko razem około 10 minut.Przykryj miskę
ściereczką,pozostaw na pół godziny w ciepłym miejscu żeby wyrosło.Wyrośnięte
ciasto podziel na cztery części.Każdą część rozwałkuj w spore koło,podziel je nożem
na 12 trójkątów(przekrawając po średnicy koła).Na każdym trójkąciku połóż porcję
marmolady lub kostkę czekolady,zwijaj od dłuższego boku,uformuj
rogalik.Posmarowane po wierzchu białkiem i posypane cukrem rogaliki układaj na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym olejem.Piecz 20-25 minut
w
temperaturze 200-220 stopni.
mlekiem,szybko wyrób, przykryj naczynie ,odstaw na 20 minut.W dużej misce
wymieszaj podrośnięty zaczyn z mąką ,cukrem i cukrem waniliowym,wlej ciepłe
mleko i olej,wbij jajka,wyrabiaj wszystko razem około 10 minut.Przykryj miskę
ściereczką,pozostaw na pół godziny w ciepłym miejscu żeby wyrosło.Wyrośnięte
ciasto podziel na cztery części.Każdą część rozwałkuj w spore koło,podziel je nożem
na 12 trójkątów(przekrawając po średnicy koła).Na każdym trójkąciku połóż porcję
marmolady lub kostkę czekolady,zwijaj od dłuższego boku,uformuj
rogalik.Posmarowane po wierzchu białkiem i posypane cukrem rogaliki układaj na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym olejem.Piecz 20-25 minut
w
temperaturze 200-220 stopni.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz