piątek, 28 czerwca 2013

Ciasteczka Różyczki


Składniki:

40 dkg mąki

300 g masła

5 żółtek

1 białko

80 g cukru

szczypta soli

marmolada

cukier kryształ lub brązowy


Mąkę przesiać na stolnicę,dołożyć masło,żółtka,sól i cukier puder.Składniki szybko zagnieść,następnie ciasto rozwałkować na płaty o grubości około 3 mm


i wykrawać literatką kółka.


5 krążków ciasta układać w szeregu jeden obok drugiego tak aby ich brzegi lekko nachodziły na siebie.Miejsca łączeń posmarować białkiem.Wzdłuż zachodzących na siebie kółek położyć pasek cienki marmolady,


zwinąć w rulon i przekroić na pół(powstaną 2 różyczki),to samo robimy z resztą ciasta.


Następnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,rozchylamy im lekko płatki i posypujemy lekko cukrem kryształem lub brązowym,


wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni celcjusza. Piec około 15 minut.Potem odstawiamy na kratkę do wystygnięcia.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zakręcone Ciasteczka

Składniki: - 175 g masła - 70 g cukru - kilka kropel aromatu waniliowego - 230 g mąki pszennej oraz - 1 łyżka...