czwartek, 20 czerwca 2013

Sernik Kawowy








Ciasto:




200 gram herbatników

80 gram masła
sól

 
Nadzienie:


8 łyżek cukru



1 kg sera sernikowo-kanapkowego



2 jajka



2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej



 Herbatniki rozdrobnij razem z  roztopionym masłem oraz szczyptą soli w 
mikserze.Przełóż je do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do
  pieczenia i wyrównaj ich powierzchnię.Wstaw tortownicę do lodówki i przygotuj nadzienie.
Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj ser a na końcu ubite na sztywno białka.Delikatnie 
wymieszaj składniki.Kawę rozpuść w dwóch łyżkach gorącej wody i dodaj do 1/3 
części masy serowej .Na spód herbatnikowy wylej najpierw białą masę,a następnie
nałóż na nią  dużą łyżką masę wymieszaną z kawą. Nożem utwórz wzorki z masy kawowej
by uzyskać marmurkowy efekt.






Piec sernik w temperaturze 170 stopni
przez 45 minut.Po ostudzeniu przełóż ciasto na talerz i włóż do lodówki.




SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zakręcone Ciasteczka

Składniki: - 175 g masła - 70 g cukru - kilka kropel aromatu waniliowego - 230 g mąki pszennej oraz - 1 łyżka...