czwartek, 20 czerwca 2013

Parówki W Cieście Drożdżowym








Składniki:
0,5 kg mąki
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
5 łyżek oleju
3 łyżki cukru
szcztpta soli
2 jajka
Ciasta wystarcza na przygotowanie 25 parówek.
( Parówki powinny być obwędzane aby nie rosły.)
Mleko podgrzać i dodać drożdże,cukier i część mąki.
Odstawić w ciepłe miejce do wyrośnięcia.
Do miski wsypać pozostałą mąkę dodać olej,sól,jajko roztrzepane za pomocą  widelca i wyrośnięte drożdże.
Ciasto dobrze wyrobić
.Rozwałkować dość cienko i pokroić w paseczki ok 4 cm.  .Posmarować białkiem z drugiego jajka.
Owinąć wcześniej obraną parówkę w spiralkę.
.Tak przygotowane  parówki układamy dość lużno  na blaszce posmarowanej olejem.
Pozostałe białko mieszamy z żółtkiem i smarujemy parówki po zewnętrznej stronie.
Pieczemy w  180 st. C ok 25 min na złoty kolor.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zakręcone Ciasteczka

Składniki: - 175 g masła - 70 g cukru - kilka kropel aromatu waniliowego - 230 g mąki pszennej oraz - 1 łyżka...